Látnivalók

Békésszentandrás

Békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip

más néven békésszentandrási vízlépcső, régebbi nevén Horthy István zsilipmű a Hármas-Körösön, Békésszentandrás és Mezőtúr határában, Békés- és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán lévő duzzasztómű és hajózsilip, ami 1936 és 1942 között épült. A duzzasztómű mellé épített vízierőmű átadása 2013. szeptember 12-én volt, a 2 MW teljesítményű kisvízerőmű körülbelül 3000 háztartás energiaigényét képes biztosítani.

(forrás: Wikipédia)

Gödény-halom

A Gödény-halom egy Békésszentandrás határában álló “ex lege” védett földvár (kunhalom), amely Magyarország és Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű halma. 12,26 méter magas, palástjának kerülete kb. 160 méter.

(forrás: Wikipédia)

Szent András Sörfőzde

A Szent András Sörfőzde története több mit negyed évszázadra nyúlik vissza. Ekkor – 1991 körül- kezdődött el ugyanis a nagy hazai sörgyárak privatizációja, ami a hazai sörpiac megszerzésen túl a korábbi állandó sörhiányt lett volna hivatott megszüntetni. Ez az állapot pedig megoldásért kiáltott, így hamarosan több száz kis sörfőzde létesült országszerte. Főzdénk egykori alapítói Simkó József és Rozsán Csongor egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a sörkészítésbe, pedig mélyépítő és agrármérnök révén korábban nem tanulták a mesterséget. A Szent András Sörfőzde első forgalomba került söre mindössze egy tíz napos tréning után készült el egy közkedvelt receptúra alapján, amit akkoriban - a német berendezésgyártó nevét viselve - Jägernek hívtak. Ez a sör egy könnyű bajor lager volt, amit ma erre az alkalomra emlékezve 1993 néven főzünk.

(forrás: szentandrassorfozde.hu)

Szarvas

Szarvasi Arborétum

közismertebb nevén Pepi-kert; a Hármas-Körös egyik holtága mentén kialakult, mára hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol száz évet megélt mocsári ciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk 82 hektár területen. Itt mára már öt fás növénygyűjtemény található; a „Pepikert”, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és az ún. Konyhakert. Az arborétum ma országos védettségű természetvédelmi terület, amelynek kezelője előbb a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, ma annak jogutódja a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara. A terület védettségének kezdete: 1943

(forrás: Wikipédia)

Jegyárak és további érdekességek

Mini Magyarország

A Szarvasi Arborétumban található, a történelmi Magyarország közepén. A 44-es főúton közelíthető meg, amelyről Szarvas nyugati szélén kell letérni a Mezőtúr felé vezető 4631-es útra.

(forrás: szentandrassorfozde.hu)

Jegyárak és további érdekességek

Bolza-kastély

Szarvason a Szabadság út 2. szám alatt, a Holt-Körös bal partján található. Az 1810-es években épült klasszicista épület a 20. század közepe óta állami tulajdonban van, parkja megyei jelentőségű természetvédelmi terület.

(forrás: Wikipédia)